Moni on joutunut tänään vaikean paikan eteen. Mitä ajatella Ukrainan tilanteesta ja miten itse pitäisi reagoida vai pitäisikö. Tässä omia ajatuksia tuoreeltaan:

1. Puhu lasten kanssa tilanteesta.

Lapset ovat saaneet aamusta asti monenlaista tietoa tilanteesta omissa viestiryhmissään, TikTokissa jne. Niinkuin meidän aikuistenkin, on lasten mahdotonta ymmärtää mistä kaikki johtuu ja mitä tulee tapahtumaan. Lapset saavat joka tapauksessa tietää sodasta omia reittejään, ja seassa saattaa olla hyvin pelottavia näkemyksiä. Siksi lasten kanssa on tärkeä puhua, ja kertoa että Suomessa on turvallista ja sota on aika kaukana. Näin ainakin itse olen jo toiminut.

2. Vältä disinformaation levittämistä.

Sotatilanteissa disinformaation levittäminen propagandatarkoituksessa lisääntyy. Ennen kuin jaamme videoita tai muita julkaisuja, mietitään kuinka luotettavasta lähteestä se on peräisin, ja mahdollisuuksien mukaan tarkistetaan julkaisun sisältämien tietojen paikkansapitävyys.

3. Älä tuomitse kaikkia venäläisiä tilanteesta.

Suomessa ja muissa länsimaissa elää paljon venäläisiä tai venäläiset juuret omaavia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole heidän vikansa. Tällaisessa tilanteessa ihmisiä aletaan usein jopa uhkailemaan tms., vaikka ovat täysin syyttömiä ja usein kotimaansa toimintaa vastaan. Ei toimita niin, vaan annetaan heille mahdollisuus kommentoida tilannetta omasta näkökulmastaan.

4. Ei vaadita julkista kannanottoa kaikilta.

Moni näkyvä taho on ottanut kantaa Venäjän toimia vastaan, ja hyvä niin. Jos joku taho ei ole niin tehnyt, se saattaa johtua taustalla olevista asioista, joista et voi tietää. Joku saattaa asettaa itsensä tai omaisensa Venäjällä tai muualla vaaraan ottamalla julkisesti kantaa. Sitä ei kannata alkaa vaatimaan keltään tilanteessa, jossa tulevaisuus on sumun peitossa.

5. Jos haluat tukea Ukrainaa taloudellisesti, mieti ennen kuin toimit.

Tukikanavia voi ilmestyä monenlaisia, mutta niiden taustalla voi olla jotain muuta kuin annetaan ymmärtää. Etsitään näistäkin tietoa, jos mahdollista, ennen kuin tuetaan rahallisesti tai muuten. Uskoakseni melko nopeasti löytyy luotettavat tahot, joiden kautta tuki löytää mahdollisimman hyvin perille.

6. Mieti suhtautumista mahdollisiin pakolaisiin.

Ukrainassa on n. 44 miljoonaa asukasta. Riippuen Venäjän toimien jatkumisesta, pakolaisia Ukrainasta tulee varmasti ympäri Eurooppaa. Heillä saattaa olla laadukkaat puhelimet tai vaatteet, ei silti väheksytä heidän tarvettaan turvalle.

Miten sinun mielestäsi pitäisi reagoida?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *