Uuden myötä jää usein jotain vanhaa sivuun. Hyvinvointialueiden otettua järjestämisvastuun myös pelastustoimesta, päättyi alueellisten pelastuslautakuntien taival. Näin kävi myös Kanta-Hämeessä, jossa olen toiminut alueen pelastuslautakunnan varapuheenjohtajana vuodesta 2013.

Kymmenessä vuodessa ehti tapahtua paljon. Tuona aikana juhlittiin kolmen paloaseman avajaisia, vuonna 2014 Riihimäellä, vuonna 2018 Janakkalassa ja vuonna 2019 Hämeenlinnassa. Kaksi ensimmäistä olivat hyvälle sijainnille rakennettuja uudisrakennuksia ja viimeinen mittavan peruskorjauksen kokenut vanha asemarakennus. Uusissa tiloissa henkilökunnan tilat ja mm. ratkaisut puhtaanapidon suhteen ovat ihan eri luokkaa kuin vanhoilla asemilla. Tämä on tärkeää, kun pelastajat palaavat esim. sammutustehtävältä myrkyllisiä palokaasuja varusteissaan.

Lautakunnan toiminnan aikana pääsin tutustumaan pelastustoimintaan niin hallinnon kuin käytännönkin osalta. Luottamus suomalaiseen pelastustoimintaan on mittausten mukaan erittäin korkealla, enkä kokemukseni perusteella ihmettele tätä yhtään. Pelastustoiminnasta vastaavat ammattilaiset huolehtivat hyvinvoinnistaan ja fyysisestä toimintakyvystään, jotta pystyvät auttamaan silloin kun apua tarvitaan, kellon- tai vuodenaikaan katsomatta. Tärkeänä apuna ovat Suomessa myös sopimuspalokunnat, jotka toimivat harvaan asutussa maassamme korvaamattomana toimijana asemaverkoston tiheyden ja tehokkaan toiminnan turvana.

Emme hyvänä päivänä välttämättä miellä pelastustoiminnan merkitystä omaan elämäämme. Harva kokee esimerkiksi kunnollista tulipaloa, mutta on hyvä muistaa kuinka tärkeää nopea ja ammattitaitoinen apu on, kun sille on tarvetta. Vuositasolla hälytysten määrä on huomattava. Tämän lisäksi työhön liittyy mm. turvallisuusviestintää ja valvontasuunnitelman mukaista tarkastustoimintaa.

     

Pelastustoimi on hyvinvointialueille siirtyneiden toimintojen osalta siltä osin onnekkaassa asemassa, että maakunnalliseen toimintaan on siirrytty jo aikaisemmin. Näin ollen vuodenvaihde ei tuonut organisaatioon samanlaisia muutoksia kuin sote-palveluissa. Jatkossakin voimme luottaa siihen, että onnettomuuden sattuessa paloasemilla on henkilöstö lähtövalmiudessa, ja tarvittaessa tehtäviin lähdetään myös maakuntarajojen yli.

Kiitokset kaikille viranhaltijoille ja päättäjille lautakunnan työskentelystä viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Ja ennen kaikkea kiitos niille ammattilaisille ja sopimuspalokuntalaisille, jotka työskentelette turvallisemman yhteiskunnan puolesta.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *