Hämeen Sanomien sivuilla ja kokouksissa eri tahoilla on käsitelty Hämeenlinnan paloaseman tilannetta ja koen tarpeellisena kommentoida asiaa pelastuslautakunnan varapuheenjohtajan näkövinkkelistä. Hämeenlinnalainen kaupunginvaltuutettu Lehkonen kirjoitti otsikolla Paloaseman paikka mietittäväksi (HäSa 2.2.) ja olen hänen kanssaan pitkälti samaa mieltä. Hän kirjoitti: ” Aseman sijoittamispaikka tulisi miettiä uudestaan…”. Olemme pelastuslautakunnan kokouksessa jo 2.6.2016. kirjanneet aiheesta seuraavan lauseen: Hankesuunnitelmaa tehdessä selvitetään myös uudisrakennusvaihtoehto paloaseman peruskorjaukselle toimintavalmiuden näkökulmasta. Tällä tarkoitetaan sitä, että kartoitetaan pitkällä aikajänteellä järkevintä kokonaisratkaisua sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Hämeenlinnan länsiosissa on alueita, joita ei saavuteta tavoiteajassa Kutalantien paloasemalta. Tähän ei voi vaikuttaa peruskorjaamalla kyseistä rakennusta. Nyt rakennettavista tiloista henkilökunta operoi päivittäin tulevat vuosikymmenet – tavoiteajassa tai vähän myöhässä mm. pelastamaan ihmishenkiä. Näin ollen nyt on hyvä paikka kartoittaa rohkeasti muita mahdollisia sijainteja. Tähän liittyy myös Janakkalan pohjoisosaan Rastikankaalle valmistuva uusi paloasema, josta Lehkonenkin mainitsi kirjoituksessaan. Samoin mahdollinen sairaalan uusi sijainti tuo oman mausteensa, eikä siitä ole vielä minkäänlaista varmuutta.

img_1731
Riihimäen vuonna 2014 valmistunut paloasema

Hämeen Sanomissa (mm. 27.1.) on kirjoitettu nykyisen aseman peruskorjauksesta ikään kuin näin olisi jo päätetty tehdä. Ei ole. Virhe on saattanut tulla toimittajan muotoillessa tekstiä. Viranhaltijat kyllä tietävät missä mennään, enkä halua uskoa kenenkään yrittävän luoda väärää mielikuvaa median välityksellä. Oli miten oli, itse pidän tärkeänä puhua avoimesti päätöksenteon etenemisestä. Yhtä lailla tärkeää on selvittää paras ratkaisu, eikä hätiköidä silloin, kun kyse on vuosikymmeniksi eteenpäin vaikuttavasta useiden miljoonien eurojen investoinnista. Tämä ei ilmeisesti ole kaikille yhtä tärkeää. Linnan Tilapalveluiden 26.1.2017. kokouksen esittelytekstistä (kuva alla) on luettavissa, että aiemmin mainitsemani pelastuslautakunnan kirjaus “hidastaa peruskorjaukseen sitoutumista”. Käsitän tämän niin, että jotkut tahot haluaisivat peruskorjauksen käyntiin mahdollisimman pian ja että selvityspäätös koetaan lähinnä häiriötekijänä. Silläkin uhalla että tällöin saatettaisiin päätyä toiseksi tai kolmanneksi parhaaseen vaihtoehtoon. Kunnollinen selvitys on joka tapauksessa asiantuntijalautakunnan osalta haluttu. Seuraan mielenkiinnolla miten asiaa hoidetaan eteenpäin. Näin tekee moni muukin taho.

Kyseessä on koko Kanta-Hämeen pelastustoiminta. Alueeseen kuuluu kuntia Lopelta Hattulaan ja Hausjärveltä Ypäjälle – myös Hämeenlinna. Olisi niin hämeenlinnalaisten kuin koko maakunnankin etu, että paras ratkaisu maltettaisiin kartoittaa huolella. On se lopulta sitten peruskorjaus Kutalantiellä tai uudisrakennus johonkin muualle. Sen selvittäkööt asiantuntijat.

731e0de9-0f9a-4043-b6ef-e095b6ff89cbl0001

One thought to “Hämeenlinnan paloaseman tulevaisuus”

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *