Lähipäivien keskustelussa kansalaisia on pyritty taas vedättämään enemmän kuin laki sallii. Lähestyvä energiakriisi ja hintojen nousu huolettaa kaikkia, ja ymmärrettävästi vaaditaan toimia, jotta kaikki pärjäävät talven yli. Hallitus tiedotti torstaina budjettiesityksestään ja kaivatuista toimista. Saman illan YLE:n A-studiossa neljän suurimman puolueen puheenjohtajat keskustelivat budjetin sisällöstä, ja lopputulos ei ollut kaunista katsottavaa.

Opposition edustajien tehtävä on kritisoida hallituksen esityksiä. Kritiikin myötä seuraa normaalisti vastuu kertoa miten asioita hoidettaisiin paremmin. Tässä kohtaa opposition edustajille iski pahasti teflonpinnoite päälle. Monet oikeiston kannattajatkin ovat todenneet, että Orpo (kok.) lähti keskusteluun huonosti valmistautuneena, ja pääministeri Marin (sd.) sekä valtiovarainministeri Saarikko (kesk.) pyyhkivät keskustelussa pöydän vastapuolen kustannuksella.

Keskustelussa hallituksen esittämiä toimia kiiteltiin myös opposition puolelta, mutta harmaita hiuksia aiheutti valtionvelan kasvu, ja etenkin nousupaineessa olevat velanhoidon kulut. Tämän huolen voimme varmasti kaikki jakaa, mutta ongelmat alkavat vaihtoehtoja haettaessa. Budjettiesityksen mukaan valtionvelka kasvaisi n. 8,1 miljardia euroa. Keskustelussa Orpolla oli esittää leikkauksia jokusen kymmenen miljoonan euron edestä. Työkaluina kosteikkoviljelylisän poisto ja avustajamäärän vähentäminen. Ok. Tämän jälkeenhän velkaa ei kertyisi kuin n. 8,05 miljardia. Konkretiaa vaadittaessa Orpo kykeni mainitsemaan sote-menot mahdollisena leikkauskohteena. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen hallituksen jäsenenä voin todeta, että hyvinvointialueiden rahoituksesta jos aletaan vielä leikkaamaan, niin sillä on tuhoisat seuraukset elintärkeiden sote-palveluiden osalta. Tätäkö on luvassa, jos kansa äänestää Kokoomuksen valtaan ensi vuoden eduskuntavaaleissa?

Hallituksen tavoitteena on turvata suomalaisten pärjääminen talven yli energiakriisin keskellä, kuten aiemmin koronakriisin ja edelleen käynnissä olevan Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan aikana. Oppositio on tukenut hallitusta isojen päätösten kuten Ukrainan tukemisen, NATO-hakemuksen, hävittäjähankintojen yms. kohdalla. Nyt pitäisi löytyä rehellisyyttä kertoa myös se, että velkaa tässä tilanteessa kertyy kaikkien puolueiden teeseillä.

Jokaisen paikallispoliitikon tai kokoomusta äänestävän ei tietenkään tarvitse kyetä hahmottamaan valtion budjettikokonaisuutta, ja keksimään sieltä miljardien säästöjä. Mutta puolueen puheenjohtajan, joka korostaa olleensa aiemmin valtionvarainministerinä, tulisi siihen kyetä. Nyt hän kertoi vain, että jos momentti momentilta käytte läpi, niin kyllä sieltä leikkauskohteita löytyy. Samalla Kokoomus on esittänyt etenkin hyvätuloisia hyödyttäviä veronkevennyksiä miljardin euron verran. Tästä yhtälöstä voisi päätellä, että Marinin hallituksen budjettiesitykseen verrattuna Kokoomuksen opeilla otettaisiin velkaa 9 miljardia. Tai sitten meille ei kerrota kaikkea. Aikamoista vedätystä, kun hallituspuolueet samaan aikaan pelaavat avoimin kortein ja toiset panttaavat minkä ehtivät ja toivovat, etteivät kansalaiset tajua mitään.
Orpo kysyy, että eikö löytynyt mitään kiristämis- ja säästökohteita. Samalla hän ei kuitenkaan löydä niitä itse. Eikö tässä ole ristiriita?
Mitäs jos keskityttäisiin jatkossa enemmän vaihtoehtojen esittämiseen, eikä pimitettäisi omia linjauksia. Vai onko Orpolle jäänyt traumat ”ei koulutusleikkauksia”-kuvista, ja siten päättänyt olla jatkossa kertomatta mitään mistään. Ja siitä päästäänkin takaisin väitettyyn huonoon valmistautumiseen. Mitäs jos Orpo ei ollutkaan huonosti valmistautunut, vaan yrittää gallupjohdon turvin selvitä eduskuntavaaleihin kertomatta puolueen oikeita aikeita? Oltiin velkatasosta mitä mieltä tahansa, reilua vertailua puolueiden välillä pitäisi kansalaisten kyetä tekemään.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *