Eilen tuli otettua varaslähtö itsenäisyyspäivään teemalla linnasta linnaan. Vanajanlinnan perinteisissä itsenäisyyspäivän aaton linnanjuhlissa oli ennätysmäärä ihmisiä, kun yli tuhat ihmistä saapui juhlimaan. Linnan ahtailla käytävillä oli täten aikamoinen tungos, mutta samalla tuli tavattua paljon tuttuja eri yhteyksistä. Oli hienoa nähdä välillä vähän rennommissa merkeissä niin päättäjäkollegoita, viranhaltijoita kuin tuttuja muistakin yhteyksistä.

Itsenäisyyspäivänä on aina hyvä pohtia, mitä itsenäisyys todella on ja mitä se merkitsee. Onko itsenäisyys välttämättä ainoastaan vapautta olla yksin tai riippumaton? Vai olisiko aito itsenäisyys ehkä juuri sitä, että on vapaa hakeutumaan halutessaan kaltaistensa seuraan? On kyse sitten EU:sta, Natosta tai jostain muusta yhteisöstä, valtion aitoa itsenäisyyttä on mielestäni se, että se voi itse määritellä pyrkimyksensä hakeutua tai olla hakeutumatta toisten seuraan. Suomi on tänä vuonna käyttänyt tätä vapautta, enkä näe sen vähentävän kokemustamme itsenäisyydestä.

Annetaan siniristilipun liehua vapaana myös jatkossa.
Hyvää itsenäisyyspäivää!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *