Tänään on 16 päivää vaaleihin. Kuvassa MTV3:n vaalikoneen kysymys koulutusleikkauksista. Suomessa oppimistulokset ovat heikentyneet lähivuosina. Syitä on monia, mutta lisää niitä ei kannata luoda. Yhtenä tekijänä on ollut Sipilän hallituksen tekemät koulutusleikkaukset. Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan muodostaman hallituksen tekemät leikkaukset tekivät monella tavalla hallaa opetuksen järjestämiselle maassamme. Marinin hallitus on korjannut tilannetta, ja tätä suuntaa tulee jatkaa.

Gallupkärjessä oleva kokoomus ja perussuomalaiset ovat jälleen kertoneet lähtevänsä leikkauslinjalle, voittaessaan vaalit. Näin edessä voi olla taas hankalat ajat perusopetuksen ja muidenkin peruspalveluidemme rahoituksen osalta.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus MTV3:n vaalikoneesta

Itse olen sitä mieltä, että koulutuksesta ei tule leikata. Laadukkaan koulutuksen avulla takaamme pärjäämisemme myös tulevaisuudessa. Suomessa on pitkään nojattu yhdenvertaiseen ja laadukkaaseen koulutukseen kaikilla tasoilla, ja samalla tiellä tulee jatkaa, muutoksiin reagoiden ja ennakoiden. Laadukkaan koulutuksen hyödyt lukeutuvat niihin, jotka näkyvät osin vasta pitkän ajan päästä. Silti tulisi hankalinakin aikoina riittää uskallusta panostaa siihen. Muuten lasku voi tulla pitkässä juoksussa huomattavasti kalliimmaksi.

Opetuksen järjestämisessä tulee huomioida riittävät resurssit, moniammatillinen työyhteisö, maltilliset ryhmäkoot, erityistä tukea vaativat oppilaat ja kaikin puolin yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia. Tämän voi järjestää monella tapaa, ja kunnat vastaavat perusopetuksen järjestämisestä, perusopetuslakia noudattaen. Rahoitus tulee kuitenkin valtionosuuksien kautta, joten mahdolliset leikkaukset eivät voi olla vaikuttamatta kuntien ja muidenkin koulutuksen järjestäjien kykyyn järjestää palveluita laadukkaasti.

Onko sinun mielestäsi koulutuksesta varaa leikata?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *