Tänään on 13 päivää vaaleihin. Kuvassa MTV3:n vaalikoneen kysymys Suomen Venäjä-suhteiden tulevaisuudesta. Venäjä käynnisti täysimittaisen hyökkäyssodan naapurimaahansa Ukrainaan vuoden 2022 helmikuussa. Hyökkäys muutti Euroopan turvallisuustilannetta radikaalisti, ja naapurimaana myös Suomi joutui tarkastelemaan suhtautumistaan Venäjään uudessa valossa. Tämän seurauksena Suomi ja Ruotsi päätyivät hakemaan puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Suomen suhteet Venäjään ovat perinteisesti rakentuneet hieman eri pohjalta muihin länsimaihin verrattuna, johtuen pitkästä yhteisestä rajastamme. Suhteita on pyritty pitämään asiallisella tasolla ja keskusteluyhteyttä auki. Kauppasuhteet Venäjään ovat olleet tärkeitä maamme talouden kannalta. Brutaalia hyökkäyssotaa käyvän maan kanssa ei suhteita kannata vaalia.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus MTV3:n vaalikoneesta

On Venäjän käsissä, miten kansainvälinen yhteisö luo suhteita siihen, kun sota toivottavasti loppuu aikanaan. Luottamusta maahan ei voi palauttaa entiselle tasolleen ilman maan hallintojärjestelmän totaalista muutosta. Valtioiden ja liike-elämän luottamusta ei voida palauttaa pelkästään maan hallitsijaa vaihtamalla, eikä Suomenkaan kannata kevyesti lähteä suhteita palauttamaan. Naton jäsenyyden toteutuessa myös Venäjän suhtautuminen saattaa muuttua aiemmasta, joten paluu vanhaan tuskin on vaihtoehto.

Samalla on tärkeä huomioida geopoliittinen sijaintimme. 1 300 kilometrin yhteinen raja on jatkossakin tosiasia, joka on otettava huomioon valtioiden välisessä kanssakäymisessä.

Tulisiko Suomen pitää lähempiä suhteita Venäjään?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *