Tänään on 9 päivää vaaleihin. Kuvassa Hämeen Sanomien vaalikoneen kysymys eutanasian laillistamisesta Suomessa. Kuolinavun antaminen ei ole laillista maassamme, ja kysymys tuntuu ikuisuusaiheelta, joka jakaa mielipiteitä. Vaikka moni haluaisi eutanasian laillistaa, vielä ei eduskunta ole kyennyt lakia siitä säätämään. Vastustajien argumentit keskittyy yleensä kahteen seikkaan. Palliatiivisen- ja saattohoidon kehittämiseen sekä lääkäreiden oikeuteen noudattaa lääkärinvalaa.

Palliatiivisen hoidon kehittäminen ei ole millään tavoin ristiriidassa eutanasian laillistamisen kanssa. Palliatiivista hoitoa on kehitetty tähänkin saakka, ja sitä tullaan tekemään myös jatkossa. On kuitenkin sairauksia, joissa kipuja ei saada lievennettyä merkittävästi millään käytettävissä olevilla lääkkeillä tai menetelmillä. Hoitomuotoja ja lääkitystä kehitetään kansainvälisen tiedeyhteisön toimesta siitä riippumatta, minkälainen lainsäädäntö eri maissa on eutanasian osalta.

Lääkäreiden osalta tilanteen ei tarvitsekaan olla sellainen, että kaikilta lääkäreiltä edellytetään antamaan kuolinapua. Tähän tehtävään löytyy riittävästi lääkäreitä, jotka voivat varmistaa potilaan toiveiden toteutuminen, jos vaan se lailla sallittaisiin.

Miksi eutanasia sitten pitäisi sallia?

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus Hämeen Sanomien vaalikoneesta

Emme varmasti kukaan oikeasti halua läheisillemme tuskaisaa kärsimyksen täyttämää loppuelämää. Jos elämänsä lopputaivalta elävä ihminen ei itsekään halua lähestyä vääjäämätöntä menehtymistä jatkuvien kipujen keskellä, olisi inhimillistä mahdollistaa pois pääsy nopeammalla tahdilla. Tällä hetkellä tämä ei ole mahdollista kuin itsemurhan tai eutanasian laillistaneeseen maahan matkustamisen avulla. Läheisten menehdyttyä omaisia lohdutta tieto siitä, että henkensä menettänyt ei joutunut kärsimään tai pelkäämään. Ja jos asia on toisin, jää omaisille tuska siitä, kuinka läheinen on joutunut viettämään viimeiset hetkensä esimerkiksi kidutettavana ennen henkirikoksen uhriksi joutumistaan. Tällaisen tiedon kanssa eläminen on äärimmäisen tuskallista ja pidän sitä inhimillisenä.

Kaiken järjen mukaan sama ajatusmalli pätisi myös kysymykseen kivuista silloin, kun ne ovat pitkäaikaisia, ja lääketieteellisesti selitettävissä. Kuitenkin me sallimme tämän tietoisen kärsimyksessä elämisen silloinkin, kun potilas itse sitä haluaa. Samalla kärsimystä vierestä seuraavat läheiset saavat viimeiseksi muistokseen kovissa kivuissa eläneen ihmisen viimeiset hetket, jotka saattavat vielä kestää vuosia. Olen keskustellut useiden ihmisten kanssa, jotka ovat seuranneet esimerkiksi oman vanhempansa kärsimystä vierestä. Heidän viesti on kokemustensa perusteella selkeä. Tällaista loppua ei kukaan ansaitsisi. Kaikissa tehdyissä tutkimuksissa vähintään kolme neljästä suomalaisesta kannattaa eutanasian laillistamista.

Mielestäni eutanasia pitäisi sallia. Ehtojen tulisi olla selkeät ja aukottomat, jotta potilaan tahdosta ja sairauden parantamattomuudesta voidaan olla varmoja. Minkäänlaista kaltevaa pintaa tästä ei tulisi, vaan rajaus tulisi tehdä selkeäksi ja vaihtoehto esittää parantumatonta sairautta sairastaville.

Tulisiko eutanasia sinun mielestäsi sallia Suomessa?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *