Tänään on 6 päivää vaaleihin. Kuvassa Ilta-Sanomien vaalikoneen kysymys ylimääräisen lapsilisän jakamisesta myös tänä vuonna. Venäjän Ukrainaan kohdistaman täysimittaisen hyökkäyssodan huippuunsa sysäämä inflaatio on iskenyt monesta suunnasta myös suomalaisiin. Lapsiperheiden elinkustannukset ovat olleet kovassa nousussa, kuten kaikkien muidenkin. Eduskunta päätti maksaa vuoden 2022 joulukuun lapsilisät tuplana lapsiperheiden tueksi. Kaikki ottivat tämän varmasti ilolla vastaan, mutta kritiikkiäkin tuli.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus Ilta-Sanomien vaalikoneesta

Maamme velkataso on noussut puheenaiheeksi kansalaiskeskustelussa, ja ylimääräistä lapsilisää on peilattu toimenpiteenä suhteessa siihen. Lapsilisä on tukena kaikille sama tulotasosta riippumatta. Näin ylimääräinenkin lapsilisä oli samanlainen panostus niin pienituloisille kuin kaikista rikkaimmillekin, joista jälkimmäisille tuki ei välttämättä ollut tarpeen. Koska ostovoima koostuu monista eri tekijöistä, tämä ei ollut tehokkain keino tukea heitä, jotka olivat eniten sen tarpeessa.

Toki kaikki ylimääräiset tuet tai alennukset on aina mukava vastaanottaa, mutta keinoja etsiessä on tärkeä miettiä, mikä on kokonaisuuden kannalta järkevintä. Valtiontaloutta ja ihmisten ostovoimaa ajatellen on tärkeää hakea keinoja, jotka kohdistuvat mahdollisimman oikealla tavalla. Mielestäni tiukassa paikassa olevien lapsiperheiden tukemiseen olisi hyvä löytää paremmin kohdentuvia keinoja, kuin tällaiset kaikille jaettavat kertaerät.

Onko ylimääräinen lapsilisä mielestäsi järkevä toimenpide?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *