Tänään on 4 päivää vaaleihin. Kuvassa Nuorten vaalikoneen kysymys huumeiden käytön rangaistavuudesta. Suomessa huumausaineisiin liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet jatkuvasti, ja lähivuosina erityisesti nuorten huumeiden käyttö on yleistynyt huolestuttavalle tasolle. Meillä on käsissämme ongelma, jolle tulee todella tehdä jotain. Useat päihdetyön asiantuntijat näkevät, että ongelmiin päästäisiin paremmin käsiksi, kun huumeiden käyttäjien kanssa toimiva taho ei olisi ensisijaisesti poliisi ja oikeuslaitos, vaan sosiaali- ja terveystoimen ammattilaiset.

Kaikki uudet avaukset tyrmätään yleensä samalla argumentilla. Huumeet ovat vaarallisia, joten mitään vapautuksia ei voi tehdä. Tämä argumentti on melko helppo haastaa kysymällä, että eikö huumeongelma ole lähtenyt käsistä nimenomaan nykyisen lainsäädännön aikana. On olemassa myös tahoja, jotka haluaisivat laillistaa kannabiksen, koska se ei heidän mielestään aiheuta merkittäviä haittoja ihmisille. Itse en ole sitä mieltä, ja se onkin hieman eri keskustelu. Tärkeintä olisi löytää sellainen malli, joka minimoi huumausaineiden käytön aloittajien määrän ja maksimoi huumeista irti pääsevien määrän.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus Nuorten vaalikoneesta

Tähän on haettu erilaisia ratkaisuja monissa maissa, ja tulokset ovat olleet vaihtelevia. Ratkaisujen tulee olla kokonaisvaltaisia, ja niille tulee antaa aikaa, jotta nähdään vaikutukset pidemmältä aikaa. Osa muutoksista voi vaikuttaa välittömästi, osa vaatii vuosikausien seurannan. Itse näen työssäni paljon huumeiden kanssa eläneitä henkilöitä. Vankilassa on sekä huumeiden käyttäjiä, että niiden kauppaajia.

Huumekauppa on valtava bisnes, ja siinä onnistumalla, voi ansaita hetkellisesti suuriakin summia. Toki yleensä kaupanteosta joutuu vastuuseenkin ennemmin tai myöhemmin. Ehkä meidän olisi tarpeellista käydä yhteiskunnallista keskustelua tämänkin aiheen ympärillä niin, että leimakirveet jätetään kotiin. Suurin osa rangaistavuuden poistamisen puolestapuhujista ei vähättele huumeiden mukanaan tuomia ongelmia. Päinvastoin he haluavat etsiä ongelmiin ratkaisuja, joita omastakin mielestä tulisi hakea ennakkoluulottomasti.

Pitäisikö sinun mielestäsi pohtia rohkeammin keinoja vähentää huumeiden käyttöä?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *