Sairastumisesta ei tule rangaista työntekijää. Kirjoitimme ensimmäisen sairauslomapäivän palkkatomuudesta Hämeen Sanomiin hyvinvointialueen demareiden hallitusryhmänä.

Onko sinun mielestäsi hyvä, jos ensimmäinen sairastamispäivä muutettaisiin Orpon hallituksen tavoitteiden mukaisesti palkattomaksi?

Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus on rajamaassa työntekijöiden palkallista sairauslomaa niin, että sairauspoissaolojen ensimmäinen päivä olisi palkaton. Työntekijät siis sairastaisivat ensimmäisen päivän omalla kustannuksellaan. Hallituksessa uskotaan, että tämä vähentäisi sairauspoissaoloja.

Koronaviruspandemian aikana työntekijöille korostettiin sitä, että sairaana ei pidä mennä töihin muita tartuttamaan.

Silloin kaikki olivat samaa mieltä ja työntekijöihin luotettiin, kun he tekivät oman arvionsa työkyvystä. Erityisen tärkeätä tämä periaate on ollut sosiaali- ja hoitotyötä tekeville henkilöstölle. He myös työssään altistuvat muita ihmisiä enemmän erilaisille infektioille.

Hyvinvointialueet kuten Oma Häme painii henkilöstövajeen, henkilöstön kuormittavuuden ja vaihtuvuuden kanssa. Palkattomat sairauspäivät tulisivat vain lisäämään henkilöstön kuormittavuutta ja rapauttamaan Oma Hämeen työnantajakuvaa.

Oma Hämeen ei tule toteuttaa tätä Orpon hallituksen suunnittelemaa palkatonta sairauspäivää vaan esitämme, että paikallisesti tehdään sopimus siitä, että jatkossakin sairauspoissaolojen ensimmäinen päivä on palkallinen.

Näin vahvistamme OmaHäme hyvinvointialueen työantajakuvaa ja vahvistamme luottamusta henkilöstölle.

Oma Häme hyvinvointialueen sosialidemokraattiset hallituksen jäsenet:

Kaisa Lepola,

Tarja Filatov,

Lauri Jormanainen,

Tapani Hellstén ja

aluevaltuuston varapuheenjohtaja Pirjo Alijärvi

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *