Tasan 12 vuotta sitten Norjassa 77 ihmistä menetti henkensä äärioikeistolaisen Anders Behring Breivikin tekemässä terrori-iskussa. Heistä suurin osa oli lapsia ja nuoria, jotka teloitettiin Utøyan saarelle. Iskun tekijä halusi suojella maataan islamilta, ja otti kohteekseen työväenpuolueen nuoret.

Breivik oli saanut inspiraatiota mm. Jussi Halla-ahon Scripta-kirjoituksista, joiden takana Halla-aho seisoo tänäkin päivänä. Halla-aho on nykyään eduskuntamme puhemies.

Myös Suomessa on paljastunut lähiaikoina äärioikeistotaustaisten henkilöiden suunnitelmia terrori-iskuista. Osalla heistä on ollut läheisiä suhteita tiettyihin suomalaisiin puolueisiin.

Kiillotetun pinnan alla tapahtuu koko ajan radikalisoitumista, johon eri alustoilla kirjoittavat henkilöt vaikuttavat aktiivisesti. Lopulta sanat johtavat tekoihin. Tekoihin, jotka varmasti pysäyttävät heidätkin, jotka ovat näitä kirjoituksia ja puheita kuunnelleet myötämieleisesti.

Omassa työssäni vankilassa vastaan tulee henkilöitä, jotka ihannoivat Breivikin terrori-iskua yli kaiken. Joillekin vangeille mikään muu ei ole yhtä suuri syy hyökätä kimppuun kuin se, että on ulkomaalainen. Hakaristi on yleinen tatuointien aihe.

Kaikki tämä viha, puheet, kirjoitukset ja lopulta teot kumpuaa jostain, joka on nähty ihmiskunnan historiassa jo liian monta kertaa. Viholliskuvan luomisesta, ja ongelman ratkaisemisesta kiihottamalla kansanryhmää vastaan ja lopulta myös fyysisestä hyökkäämisestä.

Vaaditaan itseltämme ja toisiltamme enemmän, jotta tällainen ei enää toistu. Se alkaa meidän omista sanoistamme.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *