Tänään pääsimme keskustelemaan Lahdessa pääpoliisiasemalla tärkeistä tärkeimmästä aiheesta, eli lapsista ja nuorista. Paikalla oli Hämeen poliisin ylimmän johdon lisäksi lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä asiantuntijoita poliisista ja sosiaalihuollosta, päättäjiä hyvinvointialueilta sekä alueen kansanedustajia.

Poliisi on ottanut hienosti koppia paljon julkista keskustelua aiheuttaneista ilmiöistä, ja ratkoo paikallisia ongelmia sidosorganisaatioiden kanssa tiiviissä yhteistyössä myös ennalta ehkäisevän toiminnan osalta. Joku yritti saada poliisin valitsemaan kovien ja pehmeiden keinojen väliltä, mutta poliisin selkeä viesti oli, että molempia tarvitaan. Puheenvuoroissa toistui tärkeimpinä tekijöinä perheissä tehtävä kasvatustyö ja perheiden tukeminen. Puuttumisen osalta oli mielenkiintoista kuulla, että nuorten osalta jo matkustuskiellotkin toimivat hyvin, ei välttämättä tarvita kovempia keinoja. Positiivisia havaintoja on saatu siitä, että poliisin puuttuessa nopeasti nuoren rikosepäilyyn nuori ei ole enää uudelleen syyllistynyt rikoksiin.

Näkyvää nuorisovalvontaa ja ennalta estävää toimintaa on kohdistettu ongelmapaikkoihin jalkautumalla esimerkiksi Hämeenlinnan, Lahden ja Riihimäen keskustojen ja kauppakeskusten alueella. Ankkuritoimintoja on edellä mainittujen lisäksi myös Forssassa.

Katujengeistä on ollut lähiaikoina paljon puhetta mediassa, ja ilmiö näkyy omassa työssäni jo vahvasti. Hämeessä ei kuitenkaan määritelmän mukaisia katujengejä ole. Pääkaupungin tilanteeseen reagoitiin alueella nopeasti, ja koko Suomessa osataan paremmin tämän esimerkin pohjalta ehkäistä niiden syntymistä. Poliisissa on resursoitu katujengien vastaista torjuntatyötä. Ilmiöön puuttuminen vaatii moniammatillista työtä ja varhaista puuttumista.


Kokonaisuutena nuorten tekemien rikosten määrä on etenkin tänä vuonna ollut huolestuttavassa kasvussa. 15-17-vuotiaat rikoksentekijät ovat alkaneet siirtämään vastuuta myös pakkoa käyttäen alle 15-vuotiaille, jotka eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Itselle uusi asia oli, että huumausainekaupan rakenteet muodostuvat jo alakoulussa. Rikollista elämäntapaa harjoitellaan sähkötupakoiden kautta, ja tässä syntyvä rakenne siirtyy sellaisenaan yläkouluun, jolloin siirtymä huumekauppaan on helppo, ja myyjäkin usein sama.

Kaikkiaan oli erittäin mielenkiintoinen päivä, joka sisälsi paljon ajatuksia herättäviä keskusteluja. Huolia riittää, mutta toisaalta esille nousi joka päivä tehtävä moniammatillinen työ nuorten hyvinvoinnin ja ongelmien ennalta ehkäisyn eteen. Mediassa ei onnistumisista viestitä, mutta poliisilla oli vahva kokemus työnsä tuloksellisuudesta.

Päättäjillä on paljon vastuullaan, kun mietitään perheiden tukemista. Poliisipäällikön päätössanat kertoo paljon; “Täytyy priorisoida lapset ja nuoret, mutta miten se tehdään?”

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *