Pääministeri Orpon suusta on kuultu, että työntekijäpuolen toimet lakkojen suhteen ovat ylimitoitettuja. En usko, että yksikään työntekijä haluaa lakkoilla. Se on reaktio siihen, että hallituksen toimet työelämäuudistusten suhteen koetaan ylimitoitettuna, ja niitä halutaan vastustaa. Elinkeinoelämä on ollut vihoissaan ja sieltä on viestitty, että ei ole varaa lakkoiluun huonon taloustilanteen johdosta. Mikäs se sellainen lakko on joka ei vaikuta millään tavalla negatiivisesti mihinkään? Eihän sellaisella ole mitään vaikutusta. Lakkojen myötä on tähän yhteiskuntaan saatu historian saatossa paljon sellaisia asioita, jotka eivät olisi toteutuneet ilman niitä.

Silloin kun työntekijäpuolta ei kuunnella, vaan lähdetään tekemään sanelupolitiikkaa, ei haluta neuvotella eikä sopia asioista, yhteiskuntarauha järkkyy. Se on järkkynyt tässä maassa todella pahastikin aikanaan. Uskoisin, että siitä oppineena, kaikki päättävät tahot nykyään ymmärtää, että kyllä palkansaajia kannattaa kuunnella. Heidän kanssa kannattaa neuvotella, istua saman pöydän ääreen ja miettiä, mitkä kaikki toimet on tässä vaiheessa kohtuullisia ja järkeviä. Nyt niin ei ole toimittu. Lakot tulevat varmasti jatkumaan, jos hallitus ei ala kuuntelemaan, eli jos vain puhutaan muttei kuunnella.

Jonkun verran on työntekijäpuoleltakin kuulunut sellaisia äänenpainoja, että annetaan heidän nyt päättää, kerran heidät on eduskuntavaaleissa äänestetty valtaan. Ehkä tällaisia puhuu nimenomaan he, jotka ovat näitä oikeistopuolueita äänestäneet. Mutta ei se nyt ihan niinkään voi mennä, että vaalien jälkeen on piikki auki ja voi tehdä mitä vaan. Ihmiset seuraavat päätöksentekoa, ovat aina seuranneet ja kuuluukin seurata. Jos sitten koetaan, että ei tule järkeviä päätöksiä, niin sitten pyritään vaikuttamaan.

Hyvänä esimerkkinä voisi käyttää sitä, että aika moni ihminen on ollut huolissaan tässä vuosien varrella sairaanhoitajien (tai ylipäätään hoitoalan) palkoista. No nyt hallitus on esittänyt vientimallia. Eli vientialat määrittelisivät katon, jota mikään ala ei voisi ylittää. Se tarkoittaisi sitä, että kaikki naisvaltaiset julkisen puolen alat olisivat palkkakuopassa, eivätkä voisi nousta sieltä pois. Eli jos olet tätä vastaan, silloin varmasti kannatat näitä lakkoja.

Tämä on tällainen yksi konkreettinen asia. Huolestuttavinta tässä on kuitenkin se, että halutaan rikkoa sopimisen kulttuuri, eli se, että pyritään yhdessä neuvottelemaan kolmikantaisesti, mikä on parasta tälle yhteiskunnalle. Siten tätä yhteiskuntaa on rakennettu. Jos ei siihen riitä halua, niin en ennusta kovin hyvää tulevaisuutta.

Neuvotteluunhan työntekijäpuolella todellakin riittää haluja. Riittäkö haluja hallituksella. No se nähdään. Lakkojen jatkumisesta on jo tullut ilmoituksia, ja ne varmasti kirpaisevat monella tapaa niin työnantajapuolta kuin yhteiskuntaa laajemminkin hankaloittaen ihmisten elämää. Mutta ei tässä vaiheessa ole paljoa muita kenoja.

Annan täyden tuen näille lakoille ja arvostan niitä ihmisiä, jotka ovat valmiit tekemään asioille jotain muutakin kuin puhumaan kahvipöydissä ja valittamaan.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *