SDP:n valtuustoryhmä jätti aloitteen Riihimäestä kiusaamisen vastainen kaupunki jo yli kolme vuotta sitten. Valtuuston käsittelyyn se olisi voinut palautua jo huomattavasti aiemminkin, mutta kaupunginhallitus ei ollut tyytyväinen alkuperäiseen valmisteluun. Pitkä valmistelukierros ei siis johdu siitä, että aloite olisi unohtunut viranhaltijoiden pöydälle. Koska asia on äärimmäisen tärkeä, avaan hieman mietteitä vastauksen pohjalta.

Tuoreimmat kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että Riihimäellä reilu 6 % 4.–5. luokan oppilaista ja noin 7 % yläkoulun sekä ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoita kokee tulleensa kiusatuksi koulussa vähintään kerran viikossa. Näin kerrotaan esittelytekstissä. Tekemistä siis riittää. Onnistumisiakin on saatu, ja kiusaamisen ennaltaehkäisyä sekä puuttumista on tehty kaupungin eri toimialoilla. Jokainen kiusaamistapaus on tietysti liikaa, joten toimivat keinot ovat tarpeen.

Ehdotimme aloitteessa myös kiusaamisesta vapaita vyöhykkeitä. Vastauksessa todetaan, että: “koko kaupungin tulisi olla kiusaamisesta vapaa vyöhyke, jossa hyvinvoinnin edistäminen koskee kaikkia ja jossa kaikilla aikuisilla on vastuu puuttua ja edistää hyvää ilmapiiriä.” Näinhän se tietysti on. Ei meillä tulisi olla sijaa kiusaamiselle missään, vaan johdonmukaisesti siihen tulisi puuttua niin koulussa, työpaikoilla, harrastusten parissa, sosiaalisessa mediassa ja ihan kaikkialla.

Jos haluat, että nuorison mielenterveyden ongelmat vähenevät, hyväksy ihmiset heidän seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.

Aloitteen vastauksessa todetaankin, että “valmistellaan poikkihallinnollisesti koko kaupungin kattavaa toimintamallia ja toimintaohjetta kiusaamisen sekä kiusaamisväkivallan ehkäisyyn, tunnistamiseen ja puuttumiseen.” Olemme tästä erittäin tyytyväisiä, ja odotamme toimintamallin käyttöönottoa.

Suunnitelmissa on toteuttaa kiusaamisen vastainen kampanja, joka ulotetaan myös kolmannen sektorin toimintoihin. Huomioitavaa on myös, että toimintamallin mukainen toiminta edellyttää pitkäjänteistä työskentelyä turvallisen ympäristön luomiseksi.

Hyvinvointia edistävän toiminnan tarve on jatkuvaa, eikä pikavoittoja ole luvassa. Yhdessä toimien “koko kylä kasvattaa”- ajatusta noudattaen, voidaan jatkossa odottaa koko yhteisön voivan paremmin. Siitä hyötyy kaikki, joten kaikkien kannattaa olla hyvinvointia myös parantamassa. Tässä on myös syy siihen, että palautimme asian uudelleenvalmisteluun kaupunginhallituksessa. Alun perin aloitteeseen oli vastattu vain sivistystoimen osalta, ja aloitteen laajempi ulottuvuus oli jätetty huomiotta.

Meillä ei ole kahta eri maailmaa, joissa voimme käyttäytyä eri tavoin, kuvitellen, että jälkikasvumme ei saa vaikutteita puheistamme ja teoistamme.

Ei voi olla niin, että kouluissa ja varhaiskasvatuksessa tehdään päivittäin töitä kiusaamisen estämiseksi, ja samaan aikaan muualla asiat ovat retuperällä. Esittelytekstissä mainittu kolmannen sektorin mukaan ottaminen onkin äärimmäisen tärkeää. Harrastusten parissa vietetään aikaa ja kasvetaan ehkä lapsesta aikuiseksi. Aikuisena puolestaan työyhteisössä kuluu huomattava osa ajastamme. Sosiaalinen media vie niin nuorten kuin vanhempienkin huomiosta yhä vain suuremman osan.

Jos haluat, että nuorison mielenterveyden ongelmat vähenevät, hyväksy ihmiset heidän seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.
Jos haluat, että kouluampumisia ei nähdä Suomessa, älä herjaa somessa.
Jos haluat, että Riihimäellä menee jatkossa paremmin, älä syrji ketään työpaikallasi.
Ja näin rasismin vastaisen viikon myötä on erityisen tärkeää huomioida, että jos haluat hyvinvoinnin lisääntyvän, pyri aktiivisesti pois rasistisesta ajattelusta ja mieti minkälainen ilmaisu on nykypäivää.

Meillä ei ole kahta eri maailmaa, joissa voimme käyttäytyä eri tavoin, kuvitellen, että jälkikasvumme ei saa vaikutteita puheistamme ja teoistamme. Me elämme samassa maailmassa, jossa lapset – niin omat kuin muidenkin – oppivat meiltä, niin hyvässä kuin pahassakin. Tulevien sukupolvien hyvinvointi on meidän käsissämme. Nuorisopsykiatrisella osastolla tai vankilassa kiusaamisen ja henkisen väkivallan seurauksia on hyvin työlästä korjata.

Kuten alkuperäisen esittelytekstin viimeisessä kappaleessa sanotaan: “Kiusaamisen ehkäisy, vastustaminen ja puuttuminen kuuluvat kaikille. On äärimmäisen arvokasta, jos kaikki riihimäkeläiset osallistuisivat kiusaamisen vastaiseen työhön.”

Tässä työssä tarvitaan meitä kaikkia. Kiitos, että olet mukana.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *