Aluehallituksen kokous piti sisällään useampia äänestyksiä ja oli haastava kokonaisuus, joskin se meni lopulta enimmäkseen pohjaesityksen mukaisesti. SDP:n ryhmä oli aktiivisessa roolissa, ja muutoksia tehtiin palvelujen kannalta hyvin merkittäviin kohtiin. Aamuposti haastatteli minua, ja teki kolmen jutun kokonaisuuden niiden pohjalta. Tässä omilla tarkennuksilla hoitotakuuseen liittyvät kohdat.

Oma Hämeen talousarviokirjassa oli pidennetty hoitoonpääsyn aikaa. Esityksissä oli henkilöstövähennyksiä. Päätimme aluehallituksessa äänestyksen jälkeen poistaa henkilöstövähennykset, jotka olisivat kohdistuneet sairaanhoitajiin ja lääkäreihin. Esityslistalla oli kolme prosenttia hoitajista ja kahdeksan prosenttia lääkäreistä. Aluehallitus kumosi esityksen.

Keskustelua on käyty valtakunnallisesta hoitotakuusta, jota on pidennetty reilusti takavuosiin nähden. Nyt se olisi peräti kolme kuukautta. Oma Häme päätti kuitenkin toisin. Lisäsimme siten tiukoista talousvaateista huolimatta 1,45 miljoonaa euroa ensi vuodelle menoja. Se tulee yksinkertaisesti hoitoon pääsyn turvaamisesta koko alueella. Haemme tässä kahden viikon aikaa potilaan kiireettömään hoitoon pääsylle. Jatkossa Oma Hämeessä saattaa siis päästä hoitoon nopeammin kuin muualla Suomessa. Ratkaisu voitti äänin 7–5.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen SDP:n hallitusryhmä: Kaisa Lepola, Pirjo Alijärvi, Lauri Jormanainen ja Tarja Filatov. Tapani Hellstén puuttuu kuvasta.


Päätöksissä sairaanhoitoa ja taloutta koskien on kaksi lähtökohtaa. Ensimmäinen näistä perustuu hyvinvointialueita koskeviin lakeihin. Tilanne on se, että valtion rahoitus on hyvin niukka ja aikataulu kattaa alijäämät on tiukka. Laissa on määritelty, että alijäämät on katettava vuoden 2026 loppuun mennessä. Alijäämä tulee olemaan karkeasti arvioiden noin 130 miljoonaa tämän vuoden loppuun mennessä. Se on valtava määrä rahaa ja saatava lain mukaan kurottua umpeen kahden vuoden aikana. Meidän täytyy tehdä todella paljon sellaisia toimenpiteitä, joita kuntapohjaisessa järjestelmässä ei tehty.

Toinen puoli on ihmisten perusoikeuksien turvaaminen, hoitoon pääsyn ja hoidon laadun yhdenvertaisuus turvaamalla. Siltä osin kokouksesta jäi päällimmäiseksi tunteeksi huoli. Miten asiat järjestyvät säästöpaineissa, ja miten asukkaiden palveluntarpeeseen pystytään vastaamaan?

Hyvin asiantuntevat viranhaltijat esittelevät ja valmistelevat päätösesitykset, jotka sitten muotoutuvat kattavan poliittisen prosessin jälkeen lopulliseen muotoonsa. Sen takia on olo, että näillä päätöksillä voimme päästä tässä kohtaa eteenpäin niin, ettei mitään vaaranneta, ja samalla tavoitella valtiolta tulevia talousvaateita. Vaikutusarvioinneista huolimatta ei etukäteen voi kuitenkaan aina päätellä kaikkia vaikutuksia etukäteen, etenkin kun rahoitus ja lainsäädäntö muuttuu elää jatkuvasti. Hyvinvointialueiden talouden ja toiminnan suunnittelu on tällä hetkellä siis äärimmäisen haastavaa, kuten moni on varmasti valtakunnan uutisoinnista huomannut.

Aluevaltuusto saattaa toisaalta olla monesta eri mieltä. Keskustelu siis asioiden tiimoilta tulee varmasti jatkumaan. Talousarviokokous, joka nytkin pidettiin, on merkittävin vuosittainen kokous, ja tulevana tiistaina aluevaltuusto tekee omassa kokouksessaan lopullisen talousarviopäätöksen.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *