Tänään on 24 päivää vaaleihin. Kuvassa Ilta-Sanomien vaalikoneen kysymys koko Suomen asuttuna pitämisestä. Tämä on vaalikoneiden vakiokysymys, jolla halutaan selvittää ehdokkaiden näkemystä kaupungistumisen ja maaseudun elossa pitämisen välillä. Kysymyksen asettelu on aina ollut mielestäni hieman irti todellisuudesta. Kun katsoo Suomen väestötiheyttä koko maan osalta, on helppo huomata kuinka pienellä alueella ihmiset todellisuudessa enimmäkseen asuvat. Suurimmassa osassa Suomen pinta-alasta väestöntiheys on 0-10 asukasta/neliökilometri. Minulle se kertoo siitä, että koko Suomi ei ole asuttu. Kysymys itsessään ruokkii vastakkainasettelua, joka on usein kaupunki vs. maaseutu.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus Ilta-Sanomien vaalikoneesta

Mitä pienempi valtio/maakunta/kunta tai muu yksikkö, sitä enemmän tulisi vältellä tämänkaltaista vastakkainasettelua. Pärjäämme parhaiten huolehtimalla koko yksiköstä, emmekä harjoittamalla erottelua. Kaupunkien elinvoima on elinehto koko maallemme. Kasvukeskusten menestys vuotaa laajemmalle alueelle, ja tiiviimmin asutulla seudulla on mahdollisuus järjestää palveluita monipuolisemmin. Ei siis ainoastaan julkisia tai kaupallisia palveluita, vaan myös kolmannen sektorin toimintaa mm. harrastusten muodossa. Helsingissä on melkoisen paljon laajempi valikoima harrastustoiminnalle kuin Pelkosenniemen Kiemunkivaaralla.

Toisaalta meidän kaikkien elinehtona on toimiva maa- ja metsätalous, joiden ansiosta saamme kotimaista ruokaa lautasellemme ja verotettavia tuloja yhteiskunnan ylläpitoon. Maatalous on kokenut viime vuosikymmeninä suuren muutoksen, ja iso osa maatiloista on lopettanut toimintansa suurempien yksiköiden hallitessa alaa. Maaseudun väestömäärä on vähentynyt huomattavasti, ja elinvoiman osalta tilanne on haastava. Valtionosuuksilla tuetaan väestökadosta kärsiviä kuntia, mutta ihmeisiin ei niidenkään avulla päästä. Nuorilla ihmisillä on oikeus lähteä toteuttamaan unelmiaan, ja valinta osuu usein muuttoon suuremmalle paikkakunnalle.

Tämä on johtanut siihen, että tulevaisuus näyttää hyvin erilaiselta kaupungeissa, verrattuna moneen maaseutumaisempaan kuntaan. Maamme väestörakenteen ikääntyminen etenee vääjäämättä, joten tilanne ei tule maaseudun osalta helpottamaan, ja samassa veneessä on moni pienemmistä kaupungeistammekin.

Pidätkö sinä enemmän vastakkainasettelusta vai yhteen hiileen puhaltamisesta?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *