Tänään on 23 päivää vaaleihin. Kuvassa MTV3:n vaalikoneen kysymys kannustimista syntyvyyden nostamiseksi. Syntyvyys on laskenut Suomessa ennätyksellisen alhaiselle tasolle. Ns. suurista ikäluokista syntyi enimmillään yli 108 000 lasta vuodessa (1947). Viime vuosina ollaan päädytty alimmillaan 45 000 elävänä syntyneeseen lapseen. Tähän on vaikuttanut moni asia.

Yksi merkittävimmistä on naisen asema yhteiskunnassa. Nykyään naiset kouluttautuvat huomattavasti aiempaa enemmän, ja naisten asema työelämässä on vahvistunut. Ensimmäinen lapsi saadaan selkeästi aiempaa myöhemmin, nykyään keskimäärin vasta 30-vuotiaana. Tätä ennen on jo luotu työuraa, eikä perheiden lapsimäärä kasva enää yhtä isoksi kuin aiempien sukupolvien kohdalla. Toki myöskään lapsia ei tarvita enää aiempaan malliin turvaamaan vanhempien elintasoa. Moni asia on muuttunut, ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus MTV3:n vaalikoneesta

Kysymyksessä puhutaan lapsiperheiden tukien nostamisesta nimenomaan syntyvyyden ruokkimiseksi. En jaksa uskoa, että tukien nostamisen jälkeen ihmiset lähtisivät sankoin joukoin lapsia tekemään. Taloustilanne voi toimia esteenä jollekulle, mutta suhteessa keinon kustannuksiin, en näe sen olevan tehokas kannustin. Tuet ovat tärkeitä etenkin pieni- ja keskituloisille perheille, joten on huolehdittava niiden tasosta. Silloin suurin motivaattori on nähdäkseni ihmisten pitäminen mukana yhteiskunnassa, ei rohkaisu tehdä lisää lapsia. Helppohan rahaa on aina luvata, mielestäni tämä ei syntyvyyden lisäämiseen ole kuitenkaan paras keino. Pidetään tuet muista syistä riittävän korkealla, ja panostetaan perheiden hyvinvoinnin tukemiseen muinkin tavoin huolta.

Uskotko sinä syntyvyyden lähtevän nousuun taloudellisilla kannustimilla?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *