Tänään on 11 päivää vaaleihin. Kuvassa MTV3:n vaalikoneen kysymys älylaitteiden vaikutuksesta lasten ja nuorten oppimistuloksiin. Suomi on perinteisesti kuulunut koulutuksen mallimaihin, ja erilaisissa oppimistuloksia mittaavissa testeissä maamme on sijoittunut kärkipaikoille. Lähivuosina tulokset ovat kuitenkin olleet laskusuunnassa, ja syitä on pohdittu useilla foorumeilla. Yhtenä vaikuttimena pidetään älylaitteiden yleistymistä yhä nuorempien lasten käytössä.

Älylaitteiden käytössä ärsykkeet ovat nykyään hyvin nopeatempoisia. Lapsesta lähtien tällaisten ärsykkeiden kokeminen voi heikentää kykyä keskittyä pitkäkestoisemmin. Tällaista kykyä tarvitaan oppimisessa, ja koulussa keskittymiskyky on sekä yksilön, että koko luokan/ryhmän kannalta tärkeää. Pelkästään negatiivisena älypuhelimia ei voi pitää. Käytön haitallisuus määrittyy pitkälti sisällön ja älypuhelimella vietetyn ruutuajan perusteella. Omassa lähipiirissä lapset mm. opiskelevat kieliä puhelimen sovelluksen kautta, ja monenlaista muutakin hyödyllistä on tarjolla ja käytössä.

Älypuhelimien aseman keskeisyys elämässämme on suuri muutos aiempaan, niin lapsilla kuin meillä aikuisillakin. Se on muuttanut sosiaalista kanssakäymistä niin vapaalla, työpaikoilla kuin kouluissakin. Yhteyksiä on helpompi löytää, ja maailma on näin tullut pienemmäksi. Toisaalta kyläily ja puhelimella soittaminen on vähentynyt radikaalisti.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus MTV3:n vaalikoneesta

Muutos on ollut nopea, emmekä välttämättä ole vielä löytäneet parhaita keinoja elää älypuhelinten kanssa. Erityisen hankala asia on meille lasten vanhemmille. Omassa lapsuudessa ei älypuhelimia ollut. Varsinkaan silloin ei ollut näitä sovelluksia, joiden parissa nuoriso viettää aikansa. Täten vanhempien on hyvin vaikeaa seurata, saati havaita mahdollisia kehitystä häiritseviä tekijöitä. Tämänkin takia vanhemmuuden tuki on yksi tärkeimmistä asioista, jossa onnistumalla voimme parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia sekä oppimustuloksia.

Ehkä yhteiskunnan kannalta olisi hyvä ottaa koppia, ja tehdä vanhemmille ajantasaista ohjeistusta eri sovellusten sisällöstä ja mahdollisista haittavaikutuksista. Lasten etu olisi, jos vanhemmat osaisivat nykyistä paremmin seurata ja ehkäistä kehityksen kannalta haitallista toimintaa. Maalais- tai kaupunkilaisjärjellä tämä ei onnistu, kun sovellukset ovat mitä monimuotoisempia ja niihin on vaikea päästä sisään, ellei sitten itse opettele ja ota käyttöön.

Kehitys on tällä hetkellä niin nopeaa, että ongelmien ratkaisijoilla ei voi olla pitkää kokemusta haitallisista sovelluksista tai ilmiöistä. Jos asiantuntijoiden on vaikea pysyä ajan tasalla, on vaikea edellyttää sitä lasten vanhemmiltakaan, vaikka yritystä olisikin. Joka tapauksessa olisi tärkeää pystyä reagoimaan heikenneisiin oppimistuloksiin, joihin uskon älypuhelimilla olevan merkittävä rooli.

Miten sinä reagoisit koko yhteiskunnan näkökulmasta nykytilaan verrattuna?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *