Riihimäen kaupunginvaltuusto sai vuoden 2024 talousarvion ja veroprosentit päätettyä.

Vuosi 2024, ja lähitulevaisuus siitä eteenpäinkin, tulee olemaan suurien investointien sävyttämä ja lainakanta kasvaa. Saamme olla tyytyväisiä, että kaupungin taloutta on hoidettu viime vuosina vastuullisesti, ja lainakanta on saatu pudotettua n. 120 miljoonasta eurosta kuluvan vuoden alle 55 miljoonan euron tasoon. Tämä on ollut tärkeää etenkin ottaen huomioon viimeisten kahden vuoden aikana tapahtuneen korkojen nousun.

Investoinneista merkittävä osa suuntautuu liikuntapaikkoihin. Vuoden päästä valmistuva uimahallin saneeraus vie leijonanosan ensi vuoden investointibudjetistamme.

Pienempi mutta myös tärkeä investointi liikuntapaikkoihin on Peltosaaren urheilupuiston pukuhuonerakennus, jota on odotettu jo vuosikymmeniä. Se palvelee niin pesäpalloilijoita, yleisurheilijoita kuin jalkapalloilijoitakin. Nyt kun yleisurheilukenttä on saanut uuden pinnoitteen, on loogista laittaa myös sosiaalitilat kuntoon. Näin puitteet saadaan sellaiselle tasolle, että yleisurheilukilpailujen ja muidenkin liikuntatapahtumien järjestäminen on mahdollista.

Taloussuunnitelmavuodelle 2025 on varattu investointirahaa 700 000€, jonka myötä on tarkoitus saattaa myös jalkapallo-olosuhteet ympärivuotisen käytön mahdollistamalle tasolle.

Itäisen koulun rakentaminen lähestyy, ja tulevalle vuodelle investointivaraus on 4,8 milj.€. Kokonaisuudessaan nettoinvestoinnit ovat tulevana vuonna n. 22 milj.€, mikä on huomattavasti viime vuosia enemmän. Käyttötalouden puolella toimintakulut ovat n. 110 milj.€, josta isoimman potin 52% vie sivistystoimi 57 milj.€. Näin on kuntien kulurakenne muuttunut sote-palveluiden siirryttyä hyvinvointialueille.

Lauri Jormanainen Riihimäen kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa Uramon koululla

Kuten kaupunginjohtaja katsauksessaan totesi: “Investointiohjelman toteuttaminen vaatii kaupungilta velan ottoa. Hallittu velkaantuminen on perusteltua…” Eli tulevat vuodet Riihimäki kasvaa ja kehittyy, kunhan saadaan kaupungin kehittymisen kannalta merkittävimpiä hankkeita eteenpäin. Tämä vaatii päättäjiltä vastuullista rohkeutta.

Kokouksessa ei tarvinnut äänestää kuin kahdesta asiasta. Oikeistopuolueet halusivat napata 15 000€ pois taiteilija-apurahoista, ja tämä toteutui tiukahkon äänestyksen jälkeen. Meidän valtuustoryhmä esitti maauimalan perusparannuksen palauttamista alkuperäiseen aikatauluun. Sekin äänestys hävittiin, joten uimalan remontti siirtyy vuosikymmenen loppupuolelle.

Kaiken kaikkiaan melko sopuisa prosessi oli tämä, kun tuleva vuosi näyttää vielä kohtuullisen hyvältä. Jatkossa helpot talousarviokierrokset voivatkin olla sitten kiven alla, kun investointitarpeet lisääntyy.

Tällainen koonti jälkitunnelmiin. Jos herää kysymyksiä, niin voi olla yhteyksissä, mielelläni vastailen sen mukaan, mitä kykenen.

Kiitokset kaikille kanssapäättäjille hyvästä yhteistyöstä ja kuntalaisille aktiivisuudesta! Loppuvuoden ajan fokus on hyvinvointialueen talousarviossa, joka ei tule olemaan ollenkaan näin helppoa.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *