Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Kaupunginvaltuusto vahvisti kesäkuussa Riihimäelle uuden kaupunkistrategian. Kuten kaupunginjohtaja katsauksessaan toteaa — tällä talousarviolla käynnistetään uuden strategian toimeenpanotoimet.
Strategiset painopisteet näkyvät talousarviokirjassa kuten pitääkin. Strategia ohjaa toimintaa.

Koko valtakunnan osalta tuoreet talousennusteet lähivuosille näyttävät parin-kolmen prosentin kasvua. Riihimäki tulee olemaan mukana tässä kasvussa keskellä Helsinki-Tampere kasvukäytävää. Huhut Riihimäen ajautumisesta kriisikunnaksi ovat vahvasti liioiteltuja. Pidän tällaisia puheita edesvastuuttomina.
Taloudelliset mittarit näyttävät tilanteemme, jossa toki haasteita riittää. Mutta kukapa täällä jaksaisi istua jos niitä ei riittäisi.
Positiivisia signaalejakin on onneksi havaittavissa. Muunmuuassa työllisyyden suhteen kehitys on ollut Riihimäellä erittäin hyvää. Pitkäaikaistyöttömien määrä on selkeästi laskusuunnassa. Työllisyydenhoitoon on panostettu ja panostetaan jatkossakin.
Keskusta-alueelle on rakentumassa asuinkerrostaloja kovempaa vauhtia kuin koskaan. Tämä tuo keskustaan lisää asukkaita ja ostovoimaa. Kysyntä luo tarjontaa. Toivottavasti kasvavassa määrin myös Riihimäen keskustassa.

Sitten niihin haasteisiin. Organisaatiomme yhteispelissä on parantamisen varaa. Jos jotkut syöttelevät vain keskenään tai jopa kuljettavat pelivälinettä aivan yksin, ei pitkässä juoksussa tule menestystä, vaikka välillä pääsisikin maalin tekemään. Jos vain hyökkääjät hyökkää ja puolustajat puolustaa, voitamme todennäköisesti vain helpoimmat pelit. Myös loukkaantumisriski on tällaisella pelityylillä suurempi. Tällöin tarvitaan laajempi pelaajarinki kauden läpiviemiseksi. Pahimmassa tapauksessa saatamme ajautua putoamiskarsintoihin jonkun kauden päätteeksi.
Toisaalta koko joukkueen vahvuuksia hyödyntämällä voidaan löytää itselle sopivin pelityyli. Pelaajatkin ovat motivoituneempia, kun pääsevät käyttämään kaikkia taitojaan. Tällöin voidaan pärjätä myös vaikeammissa tilanteissa sarjan kovimpia joukkueita vastaan. Samalla täytyy muistaa myös juniorityö, sillä pelin täytyy sujua myös tulevalla vuosikymmenellä ja sitä seuraavillakin.

Yhdessä tekemisen kulttuurin luominen on kaikkien meidän vastuulla. Vanhat raja-aidat pitää pystyä kaatamaan ripeästi ja saada näin koko kaupungin organisaatio toimimaan mahdollisimman saumattomasti. Näin voimme päästä tavoitteisiimme, pitämällä kuitenkin samalla palvelutasomme korkeana. Meillä on nyt mahdollisuus yhdessä henkilöstön kanssa näyttää, että olemme valmiit tarttumaan haasteisiin rohkeasti. Näin voimme pärjätä eteenpäin ilman henkilöstön irtisanomisia tai lomautuksia.

Uuden hallintosäännön myötä talousarvion rakenne on muuttunut huomattavasti aiemmasta. Me päätämme tänään summat, jotka toimialoilla on käytössä käyttösuunnitelmista päätettäessä. Tavoitteet kaupungin taloustilanteen parantamiseksi on asetettu korkealle. Näitä tavoitteita ei voi saavuttaa pelkästään maksuja korottamalla, tai palveluita ja avustuksia lopettamalla, vaan toimintaamme tehostamalla ja poistamalla päällekkäisyyksiä muunmuuassa hallinnon osalta. Henkilötyövuosien vähennystavoitetta jalkauttaessa on tärkeää huolehtia, että työtä tekeviä käsiä mm. ikäihmisten hoidossa on tarpeeksi.

Tähtäimessä on henkilöstöohjelma, josta löytyy riittävästi kannustimia. Vain näin mahdollistamme sen, että saamme kaikki mukaan tekemään töitä kohti yhteisiä tavoitteita. Riihimäellä on valtavasti ammattitaitoista henkilökuntaa. Kuitenkaan ilman motivoitunutta henkilöstöä ei ole hyvinvoivaa kaupunkia.

Avainasemassa on myös kiinteistöjemme käytön tehostaminen. Kaupunki tarjoaa palveluitaan yli seitsemässäkymmenessä eri kiinteistössä. Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän mielestä kaupungin tärkein tehtävä ei ole ylläpitää seiniä, vaan tarjota laadukkaita peruspalveluita. Ehkä joitain näistä voisimme tulevaisuudessa järjestää samojen seinien sisällä. Samalla voi syntyä jotain ihan uutta. Hyviä esimerkkejä tästä löytyy kyllä. ”Tulevaisuus syntyy kohtaamisista

Tarkoitus on kartoittaa uusia toimintatapoja ja yhteistyömalleja. Kaupunginhallitus esittää tehtäväksi useampaakin selvitystä, jotta voimme löytää parhaat ja kustannustehokkaat tavat tuottaa palveluita. Selvitysten jälkeen näemme selkeämmin, mihin suuntaan lähdemme, vai jatkammeko kenties nykyisellä polulla. Tämä koskee niin teatteria, liikuntapalveluita kuin tilojemme käyttöä. Näillä toimenpiteillä voimme saada aikaiseksi pysyvää muutosta kuntalaisten hyväksi.

Investointien osalta tärkeää on uuden Uramon koulun rakentamisen eteneminen. Vielä seuraavan kahden vuoden investointirahoista koulu vie leijonan osan. Syksyllä 2019 alueen koululaiset pääsevät upouuteen ja olosuhteiltaan terveelliseen opinahjoonsa sekä perheen pienimmät koulun yhteyteen valmistuvaan päiväkotiin, joten tämä investointi kyllä palkitaan.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä pitää poliittisten ryhmittymien yhteistyön vaalimista tärkeänä. Haluamme kiittää kaikkia tahoja hyvästä yhdessä tekemisen hengestä. Muistetaan vastuumme myös asioiden viestinnässä kuntalaisille. Yhä enenevässä määrin asioita käsitellään erilaisilla keskustelupalstoilla. Luottamusta päätöksentekoon voi lisätä tuomalla faktoja esiin ja keskustellen asiapohjalta. Huonompi tapa on esittää avoimia kysymyksiä ja näin hämmentää ihmisiä. Jätetään klikkiotsikoiden tekeminen median edustajille ja keskitytään me päättäjät kuuntelemaan kuntalaisia ja tekemään mahdollisimman hyviä ja reiluja päätöksiä.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *