Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme ja Riihimäen kaupunki tiedottivat maanantaina 23.1.2023 sote-palveluja koskevista merkittävistä suunnitelmista. Niiden myötä tavoitteena on palvelujen tarjoaminen jatkossa täysin uusissa tiloissa Riihimäen asemanseudulla.

Nykyisen sairaalan ja terveyskeskuksen toiminnot on tarkoitus tuoda saman katon alle. Suunnitelmat ovat saaneet hyvän vastaanoton niissä pöydissä, joissa sitä on käsitelty ja nyt oli mielestäni hyvä aika tuoda suunnitelmat laajempaan keskusteluun. On tärkeä huomioida, että päätöksiä asian osalta ei ole vielä tehty.

Oma Hämeen ja Riihimäen kaupungin johtavien viranhaltijoiden yhteisen ideoinnin pohjalta on syntynyt ajatus palveluiden tarjonnan ja saavutettavuuden varmistamisesta sairaala- ja muidenkin terveyspalveluiden osalta. Riihimäelle syntyisi niin työntekijöiden kuin palveluiden käyttäjienkin, myös julkisin kulkuvälinein saavutettavissa oleva sote-keskus.

Hoitoalan työntekijöistä tullaan käymään tulevaisuudessa kovaa kilpailua, joten sijainti vilkkaasti liikennöidyn juna-aseman välittömässä läheisyydessä voisi olla suuri etu. Työvoiman saatavuus on keskeinen tekijä laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamisen osalta.
Riihimäen asemanseudulle on hyvät yhteydet junalla niin Helsingin, Lahden kuin Hämeenlinnankin suunnasta, ja hoitoalan työntekijät varmasti arvostavat mahdollisuutta tulla suoraan junalla töihin. Eikä pidä unohtaa linja-autoliikennettä, joka tukee erityisesti poikittaissuuntaista liikennettä.

Nykyinen asemanseudun lähistö painottuu vahvasti parkkipaikkoihin. Kaupungin muuten tiivis rakenne ei ole vielä saavuttanut asemanseutua. Nyt julkaistun hankkeen toteutuessa tilanne paranisi huomattavasti, ja julkisten palveluiden myötä kysyntä esimerkiksi kaupallisille palveluille kasvaisi.

Aluetta kehitettäessä on luonnollisesti tärkeä ottaa huomioon myös liityntäpysäköinti ja mm. sote-keskuksen henkilöstön pysäköintiratkaisut. Kaikki tämä tullaan selvittämään, ja ehkä pääsemme näkemään mittavan investoinnin myötä laajasti sote-palveluita saman katon alla. Tämä tukisi niin Riihimäen palvelutarjontaa ja elinvoimaa, kuin koko Kanta-Hämeen sote-palveluiden saavutettavuutta.
Monta ratkaistavaa asiaa on edessä, mutta tiiviin ja eteenpäin katsovan yhteistyön myötä asia on valmis julkiselle keskustelulle.

Itse uskon vahvasti tämän hankkeen edellytyksiin, mutta päätösten aika on myöhemmin.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *