Tänään on 21 päivää vaaleihin. Kuvassa MTV3:n vaalikoneen kysymys ilmastonmuutoksen torjumisesta. Ilmastonmuutos herättää paljon keskustelua ja syy on ihan ymmärrettävä. Me ihmiset olemme toimillamme saaneet ilmaston lämpenemään, ja sillä on jatkuvasti tuhoisampia seurauksia luonnolle ja meille itsellemme. Maapalloa emme saa tuhottua vaikka kuinka yrittäisimme, mutta itsellemme elinkelvottomaksi voimme planeettamme ajaa. Valitettavaa on se, että prosessin aikana aika monta eläin- ja kasvilajia kuolee sukupuuttoon siinä samalla.

Saattaa kuulostaa kovalta puheelta, mutta kansainvälinen tiedeyhteisö on lähes yksimielinen tilanteesta ja sen syistä. Tulevien sukupolvien velkataakasta ollaan (ihan syystä) huolissaan. Velka on kuitenkin pieni ongelma siinä vaiheessa, jos planeettaamme elinkelpoiset alueet alkaa esim. merten pinnankorkeuden nousun takia supistumaan.

Tässä vaiheessa moni kertoo, että Suomen ja suomalaisten tekemisillä ei ole mitään vaikutusta. Itse kysyn usein siinä vaiheessa, että millä kaikilla 5,5 miljoonan ihmisjoukoilla sitten on vaikutusta ilmastonmuutokseen ja millä ei. Yritän tällä korostaa sitä, että ihan kaikkien tekemisillä on vaikutusta. Olemme pieni maa, mutta tekemisillämme on suora vaikutus omaan elinympäristöömme ja laajemmin myös ilmastoon kaikkien muiden kanssa. Toki tärkeintä on, että kaikki maat ovat mukana. Maapallo tarvitsee useampia edelläkävijöitä.

Edelläkävijyys taas tuo parhaimmillaan taloudellisia tuottoja. Jos pidämme kunnianhimomme tason korkealla, voimme löytää ratkaisuja, joita tullaan tarvitsemaan joka puolella. Ilmastohuoli on yhteinen, eikä ilmastonmuutos tunne valtioiden rajoja. Tämän johdosta kaikki ympäristöystävällinen teknologia ja innovaatiot nousevat korvaamattoman tärkeään asemaan, ja niistä myös halutaan maksaa. Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja talouskasvu eivät siis ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *