Tänään on 17 päivää vaaleihin. Kuvassa Iltalehden vaalikoneen kysymys sananvapaudesta. Yleinen väite jonka kuulemme hyvin usein nykyään, on “mitään ei saa enää sanoa”. Itse löydän lukemattoman määrän kanavia, joissa saan sanoa aivan mitä haluan, joko omalla nimelläni tai nimimerkillä. Koskaan ei sananvapaus ja mahdollisuus levittää sanomaansa ollut niin hyvällä tasolla kuin nyt.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus Iltalehden vaalikoneesta

Vapauden myötä tulee aina mukana vastuu, eikä sananvapaus tee tästä poikkeusta. Omista sanomisista ja tekemisistä kuuluu joutua vastuuseen, ja viime kädessä lainsäädäntö määrittelee, onko vapautta käytetty oikein. Jokainen pystyy halutessaan ilmaisemaan itseään niin, että se ei aiheuta ongelmia. Jos ei ole varma loukkaako asia tai ilmaisu jotakuta toista, terveillä aikuisilla tulee olla valmius selvittää asia. Jos tätä ei jaksa tehdä, voi odottaa jonkun puuttuvan sanomisiisi ennemmin tai myöhemmin. Tämä ei tarkoita sitä, että: “mitään ei saa enää sanoa”, vaan on merkki oman viestintäsi ongelmallisuudesta. Ihmiset ovat toki eri tavoin herkkiä, mutta pääasiallisesti vika on sanojassa, ei kuulijassa.

Kaipaatko sinä nykyistä enemmän vapautta sanoa?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *