Tänään on 14 päivää vaaleihin. Kuvassa Hämeen Sanomien vaalikoneen kysymys hoitoalan palkoista ja hoitajapulasta, Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi. Hoitajapula on vakava ongelma, jolla on huomattavia vaikutuksia terveydenhuoltoon ja potilaiden hoitoon. Hoitajien palkat ovat usein alhaisia suhteessa heidän työnsä merkitykseen potilaiden hoidossa ja terveydenhuollon toiminnassa. Tämä on johtanut monien hoitajien siirtymiseen muille aloille tai ulkomaille, mikä vain pahentaa hoitajapulaa.

Hoitajien palkkojen nostaminen voisi houkutella alalle lisää ihmisiä ja auttaa pitämään nykyisiä hoitajia terveydenhuollossa. Parempi palkkataso voisi myös parantaa hoitajien työmotivaatiota ja sitoutumista, mikä puolestaan parantaisi potilaiden hoitoa ja kokonaisvaltaista hoivaa.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus Hämeen Sanomien vaalikoneesta

Sote-alan palkat ovat olleet lähiaikojen keskusteluissa paljon esillä. Työntekijäjärjestöt ovat tehneet kovasti töitä myös hoitajien palkkojen korottamisen puolesta. Viime syksyn palkkaneuvotteluissa aikaansaatiin lisäys, että vientialojen työehtosopimusten korotukset tulevat koskemaan myös kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöitä. Tämä on yksi edistysaskel naisvaltaisten alojen palkkaeron kaventamisessa muihin aloihin, jolla saadaan parannettua työelämän tasa-arvoa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että hoitajien palkkojen nostaminen ei yksinään ratkaise hoitajapulaa. Tarvitaan myös muita toimia, kuten koulutusmahdollisuuksien ja työolosuhteiden parantamista, laadukasta henkilöstöjohtamista sekä työvoiman saatavuuden mahdollistamista kaikin mahdollisin toimin. Väestörakenteestamme johtuen eläköitymistahti on tulevina vuosina reipas, joten tarvitsemme paljon lisää työvoimaa hoitoalalle.

Ovatko hoitajien palkat sinun mielestäsi kohdallaan?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *