Tänään on 8 päivää vaaleihin. Kuvassa MTV3:n vaalikoneen kysymys seksuaalivähemmistöjen oikeuksista puhumisesta. Usein kuultu kommentti on, että: “asia on hyvä, mutta pitääkö tätä toitottaa niin paljon…”. En ole varma ovatko näin sanovat ihmiset koskaan seuranneet mitään keskustelupalstoja esim. Pride-viikon aikana. Kommenttikentät täyttyvät hyvin ahdasmielisistä ja aggressiivisesti seksuaalivähemmistöjä kohtaan hyökkäävistä teksteistä, jotka paljastavat nopeasti, kuinka suuri tarve asiasta on puhua.

Sama kuvio toistuu lähes minkä tahansa vähemmistön kanssa. On surullista huomata, kuinka joillain ihmisillä ei ole minkäänlaista kykyä tai halua asettua edes hetkeksi jonkun syrjityn vähemmistön asemaan. Ehkä ajatuksena on, että lainsäädäntö on jo muuttunut paljon paremmaksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjenkin osalta, niin sietäisi olla tyytyväinen. Meidän kenenkään hyvinvointi ei kuitenkaan rakennu pelkästään lainsäädännön varaan. Sillä on ihan aidosti merkitystä, miten ympärillämme olevat ihmiset suhtautuvat sinuun. Sillä on myös aidosti merkitystä, miten sosiaalisessa mediassa keskustellaan sinua koskevista asioista jne.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus MTV3:n vaalikoneesta

Jos itse olisin kohteena sellaiselle retoriikalle, jota vaikkapa Priden ympärillä käydään, en varmasti kokisi olevani niin hyväksytty osa yhteiskuntaa kuin heteromiehenä olen. Ja meidän jokaisen hyvinvoinnin sekä mielenterveyden kannalta on äärimmäisen tärkeää tuntea itsensä hyväksytyksi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt joutuvat kohtaamaan arjessaan kohtelua, jollaista en joudu koskaan heterona kokemaan. Siksi asioista tulee puhua, jotta ihmiset pääsevät näkemään, että olemme kaikki erilaisia, ja saavat näin mahdollisuuden päästä eroon mahdollisista turhista peloistaan. Tämä koskee seksuaalivähemmistöjä ja monia muita vähemmistöjä.

Puhutaanko sinun mielestäsi seksuaalivähemmistöjen oikeuksista liikaa?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *