Sain eilen kunnian pitää puheenvuoron Riihimäen uudistetun kesäteatterin taideteoksen paljastuksen yhteydessä. Viljami Heinosen teos sai päivänvalon runsaslukuisen yleisön edessä.

Tässä puheeni Joonas Solasaaren viuluesityksen jälkeen:

Siinä kuulimme vähän esimakua siitä, mitä tulemme jatkossakin kuulemaan uudessa upeassa kesäteatterissamme. Nyt kun olosuhteet alkavat olla kunnossa, tulemme varmasti näkemään ja kuulemaan täällä taidetta entistä monimuotoisemmin. Viihdyttävien teatteriesitysten lisäksi musiikki tulee näyttelemään suurta roolia tarjonnasta. Joonas Solasaari tullaan näkemään kesällä myös lavan tuolla puolella Kolmen iloisen rosvon esityksissä. Kiitokset upeasta esityksestä Joonas.

Arvoisat riihimäkeläiset, muut läsnäolijat ja kuvataiteilija Viljami Heinonen,

Taiteella julkisessa tilassa on pitkät perinteet antiikin ajoista lähtien. Sen vuoksi julkisella taiteella on ollut olennainen rooli tilan ja paikan merkitysten rakentamisessa. Riihimäellä julkisen taiteen organisointi, hallinnointi ja hankinta toteutuu noudattamalla kaupungin julkisen taiteen periaatteita. Julkisen taiteen hankinnasta vastaa moniammatillinen taidetyöryhmä, jonka työtä avustaa julkisen taiteen asiantuntija. Riihimäen kaupungilla on laadukas julkisen taiteen kokoelma, jota on osittain toteutettu prosenttitaiteen periaatteita noudattaen. Prosenttitaiteessa tietty osuus mm. rakentamisbudjetista käytetään kohteessa taiteen hankintaan tai taiteelliseen suunnitteluun. Näin huomioidaan taiteen käyttö rakennuksen viihtyvyyden, sosiaalisuuden, tai esimerkiksi turvallisuuden tunteen lisäämisessä. Useissa Suomen kunnissa on alettu soveltamaan prosenttiperiaatetta jo 1960-luvulla. Esimerkiksi Oulussa prosenttiperiaate otettiin käyttöön vuonna 1964.

Lauri Jormanainen ja kuvataiteilija Viljami Heinonen Riihimäen kesäteatterilla

Prosentti taiteelle -hankkeen syksyllä 2014 tekemässä kyselytutkimuksessa 70 prosenttia vastaajista kertoi haluavansa taideteoksia arkiympäristöönsä, kuten asuinalueelleen, työpaikoille ja kouluihin. Kyselyn mukaan taiteen koettiin parantavan turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Julkisen taiteen merkitys on kaupungille ja sen asukkaille monitahoinen ja suuri. Lisäksi julkinen taide katsotaan elinvoimaisen kaupungin tunnuspiirteeksi. Riihimäen kesäteatterin julkisen taiteen haluttiin edustavan lämminhenkisyyttä ja leikillisyyttä. Sen toivottiin olevan oma kokonaisuutensa, joka toivottaa tervetulleeksi alueelle tulevan, tai kiehtoo kadulla ohi kulkevan mielenkiintoiseen maailmaansa. Taiteilijavalinnasta vastasi Riihimäen taidetyöryhmä yhteistyössä Riihimäen Teatterin ja nuorisoteatterin edustajien kanssa.

Kuvataiteilija Viljami Heinonen nousi ehdokkaiden joukosta ensimmäiseksi vaihtoehdoksi. Taidetyöryhmän, sekä teattereiden jäsenet ihastuivat Viljamin rehevään värimaailmaan ja taiteilijan kädenjäljen katsottiin kohtaavan teatterin maailman hienosti. Teos toteutettiin kesäteatterin rakentamisen yhteydessä prosenttiperiaatteella Riihimäen kaupunginhallituksen vuonna 2021 hyväksymien julkisen taiteen periaatteiden mukaisesti. Taideteoksen toteutus kesäteatterin tilaan oli myös kaupungin eri toimialojen, taidetyöryhmän ja teattereiden yhteinen ponnistus. Kiitos kaikille tahoille mukana olosta, ja erityiskiitos taiteen asiantuntijoille, jotka ovat olleet tärkeässä roolissa julkisen taiteen rakentamisen osalta kaupungissamme. Eri puolilla Riihimäkeä on hyvin erityyppisiä teoksia, joista varmasti herää jokaiselle ajatuksia ja mielipiteitä.

Viljami Heinosen teos herättelee teatteriin tai muuhun esitykseen tulevia tunnelmaan. Teoksen ansiosta Riihimäen kesäteatteri on elossa myös silloin kun esityskausi on ohi ja näyttämö tyhjentynyt. Se kuvaa vahvalla värimaailmallaan hyvin kesäteatteria, jossa esitykset tulevat varmasti olemaan värikkäitä, monimuotoisia ja ajatuksia herättäviä. Suuri kiitos taiteilijalle, joka näki tilan hyvänä mahdollisuutena teokselle.

Näillä sanoilla voidaan siirtyä itse asiaan, ja paljastaa teos. Apuna tässä toimivat kulttuuripalveluissa juuri aloittaneet kesätyöntekijät Ruusu ja Ada. Tämän jälkeen kuullaan vielä taiteilijan ajatuksia taidemuseon museoamanuenssi Niina Lahtisen johdattamana.

Kiitokset taiteilijalle, tilaisuuden järjestäneille tahoille ja kaikille paikalla olleille!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *