”Asemanseudun uudistaminen on yksi oleellinen rakennuspalikka Riihimäki-strategian 2030 kehittämishankkeissa. Asemanseuduksi määritellään 600m-1km asemasta. Asemanseudun kehittäminen koskee laajoja alueita radan länsi- ja itäpuolelta. Laajennamme mielellämme kaupungin keskustan määritelmää käsittämään koko asemanseudun.

Moni radanvarsikaupunki panostaa asemanseutuunsa. Meidän ei kuitenkaan pidä lähteä suoraan kopioimaan muiden kaupunkien malleja. Tärkeää on säilyttää ja kehittää omaa identiteettiämme.

Omalla vahvalla identiteetillämme erotumme muista kaupungeista.”

Näin kirjoitimme Sosialidemokraattinen hallitusryhmän kanssa huhtikuussa 2018. Nyt ollaan siinä pisteessä, että edessämme on visio, joka näyttää, miltä Riihimäki voisi tulevaisuudessa näyttää. Tärkeää on huomioida sana voisi. Vision tarkoitus ei ole asettaa ratkaisuja lopullisille paikoilleen tai lopulliseen muotoon. Sen tarkoitus on antaa mielikuva siitä mihin meille tutut paikat voisivat taipua.

Visiota tehdessä on annettu kuntalaisille mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua ideointiin. Ihailtavan moni on tämän mahdollisuuden käyttänyt. Osallisuusohjelma on osa kaupungin strategiaa, ja on hieno nähdä kuntalaisten ottaneen sen innolla vastaan.

Me paljasjalkaiset riihimäkeläiset tarkoitamme keskustasta puhuesssamme suunnilleen Hämeenaukion ja Rity-talon väliin jäävää aluetta poikkikatuineen. Asumme tiiviisti rakennetussa kaupungissa ja jo kivenheiton päässä pääkadulta ollaan jo vähän ”sivussa”. Puhe asemanseudun kehittämisestä eritellen se keskustasta vaatii mielestäni haastamista. Oikeasti meillä on jo nyt aiempaa laajempi keskusta, joka kattaa sen riksulaisille tutun keskustan lisäksi asemanseudun.

Kuva: Tuomas Ojalehto/Digital Lighthouse

Toistaiseksi alueiden välillä on katkelma, jota nykyisellään ei vielä pystytä hyödyntämään kovin tehokkaasti. Visiossa on esitetty ratkaisuja, joilla meidän laajentunut keskusta nivotaan oikeasti yhteen. Ne kaikki eivät ole edes kovin suureellisia, mutta kuitenkin tärkeitä. En minäkään pysty puhumaan keskustasta, jos puhutaan vaikkapa asema-aukiosta. Lupaan kuitenkin harjoitella ja opetella tottumaan ajatukseen. Meidän asemalta ei tarvitse piirtää kuin viidensadan metrin säde, ja se jo sisältää niin Hämeenkadun alueen kuin Peltosaarenkin.

Toivottavasti visiota saadaan ripeästi suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen. Työtä riittää vuosikymmeniksi eteenpäin, mutta jostain täytyy lähteä. Ehkä me voimme itse aloittaa siitä, että tiedostamme kaupunkimme poikkeuksellisen tiiveyden, jonka ansiosta meillä on poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus kehittää asuinympäristöämme. Se vaatii kuitenkin toimia ja ratkaisuja. Pelkillä mielikuvilla ei viihtyvyyttä lisätä.

Riihimäen kaupunginvaltuustossa 4.2.2019.

– L

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *