Tänään on 26 päivää vaaleihin.

Kuvassa Aamupostin vaalikoneen kysymys Yleisradion rahoituksesta. Yleisradion aseman horjuttaminen on noussut pinnalle lähiaikoina. Ulkomailta opittu tapa kylvää epävarmuutta “valtamediaa” kohtaan on yleistynyt. Tällä pyritään luomaan tilaa vaihtoehtoisille medioille, jota kautta omaa ääntään voisi saada jotkut tahot paremmin kuuluviin, ilman faktantarkistusta tai vaatimusta tasapuolisuudesta ja journalistin ohjeiden noudattamisesta.

Donald Trump kertoo aina kyseessä olevan “fake news”, kun mediassa esiintyy hänen kannalta epäedullista viestintää. Hän tekee näin, vaikka kyseessä olisi kiistaton fakta. Tämän toiminen on luonut selkeästi monille halun käyttää samaa taktiikkaa. Näin voidaan kyseenalaistaa kyseiset uutiset, ja luoda epäilyksen varjo koko mediakenttää kohtaan.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus Aamupostin vaalikoneesta

Tähän liittyen saman tahot haluavat heikentää Ylen asemaa leikkaamalla rahoituksesta. On hyvä muistaa, että kukaan ei seuraa kaikkea Ylen tuottamaa materiaalia, mutta lähes kaikki seuraavat jotain. Ajankohtaisohjelmat, dokumentit, kotimaiset sarjat, urheilu… Yleisradion ansioiden osalta on hyvä muistaa myös esim. alueellisen, ja vähemmistöjä tukevan palvelun tuottaminen. Kuka kaupallinen toimija alkaisi tuottamaan esimerkiksi viittoma- tai saamenkielisiä uutisia tai uutisia selkokielellä?

Ylekään ei voi olla “pyhä lehmä”, joten senkin rahoitusta ja toiminnan tehokkuutta tulee voida tarkastella kuten kaikkien muidenkin peruspalveluidemme osalta. Esim. nyt Yle on päättänyt lopettaa Yle Puhe -radiokanavan, johon varmasti on toiminnalliset perusteet. Suuret prosentuaaliset leikkaukset, joita jotkut puolueet ovat esittäneet, ajaisivat yhtiön saneeraamaan toimintaansa niin laajasti, että sen asema mediakentässä heikkenisi rajusti, ja tämä tekisi tilaa epäluotettavimmille toimijoille. On hyvä muistaa, että Yle on tutkitusti kansalaistenkin mielestä ylivoimaisesti luotetuin mediatalo maassamme. Sitä asemaa ei ole poliitikoiden puolesta järkeä alkaa heikentämään suurilla leikkauksilla.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *