Tänään on 10 päivää vaaleihin. Kuvassa MTV3:n vaalikoneen kysymys katu- ja jengirikollisuuteen puuttumisesta. Rangaistusten koventaminen nähdään usein helppona keinona ratkaista monia rikollisuuteen liittyviä ongelmia. Tämäkään asia ei ole niin mustavalkoinen, mitä useista keskusteluista voisi päätellä. Rangaistusten kategorinen koventaminen johtaa vankien määrän kasvamiseen. Tämä edellyttää vankiloiden henkilöstön määrän lisäämistä.

Vankeusrangaistuksia pidennettiin seksuaalirikosten osalta juuri vuoden vaihteessa voimaan tulleiden lakimuutosten myötä. Tehdyt tiukennukset nostavat vankien määrää arvioiden mukaan n. sadalla. Jo nyt alallamme kärsitään työvoimapulasta, jonka syihin viittaan kuvan vastauksessani vaalikoneen kysymykseen. Monella muullakin alalla kärsitään työvoimapulasta, joten yksin vankeinhoito ei ongelman kanssa ole. Työaikojen osalta joustojen tarve ei ole aivan sama millään muulla alalla. Eri ammatteihin sopii erilaiset työaikamääräykset.

Lauri Jormanaisen vaalikonevastaus MTV3:n vaalikoneesta

Rangaistusten pituus ei toki voi määrittyä pelkästään työvoiman saatavuuden perusteella. Se kuitenkin täytyy ottaa huomioon, jottei ajauduta kilpailuun siitä, kuka lupaa pisimmät rangaistukset. Oleellisinta on panostaa lasten ja nuorten palveluihin, joilla ennaltaehkäistään syrjäytymistä ja toimettomuutta. Silloin kun nuorella on kavereita, vähintään yksi harrastus ja turvallisia aikuisia ympärillään, riski ajautua rikolliselle polulle on verrattaen pieni. Jokaisen näistä puuttuminen nostaa riskiä ajautua hakemaan itselleen seuraa jengimaailmasta. Tämä koskee niin ns. kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Kuten vastauksessani sanon, rangaistusten pidentämistä voisi kohdentaa toistuvasti törkeisiin väkivaltarikoksiin syyllistyneisiin henkilöihin. Meidän pitäisi pystyä suojelemaan kansalaisiamme paremmin silloin, kun raa’an väkivallan jatkuminen tulevaisuudessakin on käynyt ilmeiseksi. Tällaisten henkilöiden määrä ei ole maassamme niin suuri, että sillä olisi huomattavaa vaikutusta vankimäärään pitkässäkään juoksussa. Vaikutus sisäiseen turvallisuuteen olisi silti huomattava.

Millä keinoilla sinä vastaisit jengiytymisen tuomiin haasteisiin?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *